2. Perşembe Toplantısı: Aile Hukukundan Kaynaklı Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk
Perşembe toplantılarının ikincisi 2 Aralık Perşembe Günü Arş. Gör. Ali Said YAZICI tarafından Aile Hukukundan Kaynaklı Uyuşmazlıklarda Arabuluculuk başlığıyla yapıldı.
Sunum değinilen konular aşağıda bulabilirsiniz.
Aile uyuşmazlıklarının toplum, taraflar ve özellikle çocuklar üzerindeki sosyal ve psikolojik etkileri düşünüldüğünde, söz konusu uyuşmazlıkların, dostane bir şekilde arabulucu vasıtasıyla çözümü önem arz etmektedir. Bununla birlikte, taraflar arasındaki iyi ilişkilerin korunması, gizlilik ihtiyacı ve bir mahkeme hükmünün doğuracağı sakıncalardan kaçınılması gibi nedenler de aile hukuku uyuşmazlıklarının çözümünde, arabuluculuğa başvurulmasını haklı kılacak mahiyettedir. Fakat aile hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda arabuluculuğa gitme imkânı bu alanın kamu düzeniyle yakın ilgili olması nedeniyle sınırlıdır. Şöyle ki birçok aile hukuku uyuşmazlığı, tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebileceği mahiyette değildir. Dolayısıyla Arabuluculuk Kanunu m. 1/II’nin açık ifadesi karşısında, arabuluculuğa gidilebilmesi aile uyuşmazlıkları bakımından sınırlı sayıda kalmaktadır. Tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebileceği, dolayısıyla arabuluculuğa elverişli sınırlı
sayıdaki aile hukuku uyuşmazlıkları ise; maddi ve manevi tazminat davaları, yoksulluk nafakası, mal rejiminin tasfiyesi, nişanın bozulması neticesinde hediyelerin iadesi ve tazminat istemleridir. Buna karşılık iştirak nafakası, soybağı, velayet ve çocukla kişisel ilişki kurulmasında tarafların serbestçe tasarruf etme yeteneği olmadığı için arabuluculuğa başvuru mümkün değildir.