Sınav Uygulama Esasları

TRABZON ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ
SINAV UYGULAMA ESASLARI
  1. Öğrenci, sınav programında belirtilen zaman ve yerde sınavlara girmek zorundadır. Sınavlarda gerekli düzenin sağlanması amacıyla öğrenci, sınavdan en az 10 dakika önce sınav salonunda hazır bulunmalı ve sınav kurallarına uygun olarak ve sessizce sınavın başlamasını beklemelidir.

1. Sınavlarda; kopya çeken, kopya çekme girişiminde bulunan ve kopya çekilmesine yardım eden veya ilgili evrakın incelenmesinden kopya çektiği sonradan anlaşılan bir öğrenci, o sınavdan sıfır (0) not almış sayılır. Ayrıca öğrenci hakkında Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uyarınca disiplin soruşturması yürütülür.

1. Sınav sırasında her ne şekilde olursa olsun, sınavın genel düzenini bozan öğrenciler, sınav salonundan çıkarılır ve o sınavdan sıfır (0) not almış sayılır.

1. Sınav salonunun sınav için hazır hale getirilmesi, sınav esnasında gerekli düzenin, disiplinin sağlanması ve sınavın yürütülmesiyle ilgili ilgili her türlü kararın alınması “sınav sorumlusu” denetim ve gözetiminde yerine getirilir.

1. Sınavın genel düzeni ile ilgili kurallar sınav sorumlusu veya gözetmenler tarafından sınavdan önce öğrencilere duyurulur.

1. Sınava giren bütün öğrenciler Trabzon Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrenci Kimlik Kartını sınav süresince masalarının üzerinde hazır bulundurmak zorundadır. (Öğrenci Kimlik Kartı henüz kendisine teslim edilmemiş olan öğrenciler, nüfus kimlik belgelerini hazır bulundurur).

1. Sınavın gerçekleştirildiği sıraların üstünde, altında, sağında, solunda veya öğrencilerin ulaşabilecekleri herhangi bir yerde sınav ile ilgili veya ilgisiz herhangi bir materyalin (kitap, not kağıdı vs.) bulundurulması yasaktır. Her öğrenci sınava girdiği salonda oturmuş olduğu sıra ve çevresinde kopya sayılabilecek herhangi bir bilgi, yazı ve/veya belgenin varlığından şahsen sorumlu olup, böyle bir durum varsa sınav sorumlusundan veya gözetmenden yerinin değiştirilmesini talep etmelidir.

1. Sınav sorumlusu tarafından sınavın başlanıldığı ilan edildiği andan itibaren, öğrencilerin başka öğrenci ile konuşması, silgi, kalem vb. şeylerin alınıp verilmesi yasaktır.

1. Sınav salonuna, her ne surette olursa olsun cep telefonu, Ipad, ses kaydedici, akıllı saat vs. gibi kopya çekilmesi veya çektirilmesine imkân tanıyacak her türlü elektronik cihazı ile girmek yasaktır.

1. Kanun veya başka tür belgenin kullanılmasına izin verilmiş sınavlarda, kanun kitabında veya belgede indeks ve tek kelimeyi geçmeyen Türkçeleştirmeler dışında, kopya çekildiği düşüncesi uyandıracak hiçbir yazı bulunmamalıdır.

1. Aksine bir açıklama yapılmadığı sürece sınav süresine bakılmaksızın, sınavın başlamasını izleyen ilk 15 dakika boyunca öğrencilerin sınav salonunu terk etmesi yasaktır. İlk 15 dakikadan sonra sınava öğrenci de alınamaz.

1. Sınav salonunu herhangi bir gerekçe ile terk eden öğrenci daha sonra tekrar sınava alınamaz.

1. Sınav sorumlusu sınav ile ilgili esasların uygulanmasından sorumludur. Sınav ile ilgili genel düzenin sağlanması amacıyla sınav sorumlusu veya sınavda görevli gözetmenler, öğrencilerin yerlerini değiştirebilecekleri gibi, sınavın düzenli bir şekilde devam edebilmesi için gerekli diğer tedbirleri almakla da yetkilidirler. Sınav sorumlusunun ve gözetmenin talimatlarını yerine getirmeyen öğrenci hakkında Yükseköğretim Kurulu Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümleri uyarınca disiplin soruşturması açılır.

1. Dersin öğretim üyesi –veya onun verdiği yetkiye dayanarak yapılan açıklamalar- haricinde sınav görevlilerinin, sınav sorularına ilişkin cevap verme zorunlulukları yoktur.

1. Yukarıda belirtilen kurallara uymayan öğrenciler hakkında Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği uyarınca gerekli işlemler başlatılacak, açılacak olan disiplin soruşturmaları neticesinde verilecek cezalar öğrencinin siciline işlenecektir.

TRABZON ÜNİVERSİTESİ
HUKUK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI